duminică, 20 ianuarie 2013

9 zile de vis în Paris (II)

Parisul - pas cu pas (cu pass...)

Şi acum s-o luăm uşor din loc, pas cu pas, şi să călătorim prin diferite locuri ale Parisului şi împrejurimi, unele binecunoscute iar altele poate mai puţin cunoscute.

Ziua 1:  Am ajuns la aeroportul Beauvais, situat la vreo 80 km de Paris, după o călătorie de 3 ore cu avionul. De acolo cu autocarul am mai făcut o oră şi ceva până în Place de la Porte Malliot. Staţia de autobuz este vizavi de Le Palais des Congres de Paris, pe bulevardul Pershing. În apropiere este o staţie de metrou. Am luat metroul şi aşa am ajuns la hotel după-amiaza, pe la ora 16.00. Planuri prea mari nu aveam pentru prima seară. Ne-am făcut abonamentele de care aveam nevoie a doua zi (Paris Visite pentru 3 zile pe zonele 1-6) de la un ghişeu din staţia de metrou.        
Ne-am suit în metrou cu destinaţia: Louvre. A urmat o plimbare: în jurul Muzeului şi Piramidei Louvre, pe sub Arc de Triomphe du Carrousel, prin Jardin des Tuileires. Aveam o senzaţie interesantă, nu-mi venea să cred că sunt acolo, în acele locuri pe care le-am văzut în foarte multe fotografii.



Apoi, am coborât pe malul Senei. Aici am dat de nişte oameni ai străzii ce dormeau sub un pod, iar senzaţia mea interesantă s-a schimbat brusc într-una, de spaimă e prea mult zis, să-i zicem de disconfort. Am grăbit pasul şi am trecut mai departe. N-am făcut prea mulţi paşi şi ne-am dat seama că drumul se termină şi nu puteam face altceva decât să ne întoarcem pe aceeaşi cale. Am trecut din nou pe sub pod ţinându-ne cât de mult puteam respiraţia, căci mirosurile erau de-a dreptul insuportabile. Scăpaţi de mizerie şi "parfumuri" ne-am continuat plimbarea spre zona numită Les Halles şi Biserica Saint-Eustache care fiind deja târziu, era închisă şi n-am putut intra.




Ziua 2: Începem călătoria prin Paris cu adevărat. Traseele le-am stabilit în aşa fel încât, să reuşim să acoperim pe jos, cât mai bine o anumită zonă. Pentru această zi de vineri stabilisem următorul traseu:

1. Opera Garnier - Biserica La Madeleine - Place de la Concorde - Tuileries - Place Vendome - Galeriile La Fayette.



Opera Garnier - având cardul Paris Visite am avut reducere (de la 8 la 5€). Se poate vizita zilnic între 10.00 - 17.00.

Clădirea operei a fost construită din ordinul lui Napoleon al III-lea ca parte a unui plan de modernizare urbanistică de mare amploare. Proiectul a avut parte de o competiţie, câştigată de Charles Garnier, un arhitect de 35 ani, pe atunci necunoscut. Legenda spune că soţia împăratului, împărăteasa Eugenie, l-a intrebat pe Garnier în timpul construcţiei dacă clădirea va fi în stil grecesc sau roman. Răspunsul a fost: "Va fi în stil Napoleon al III-lea".
Construcţia începută în 1862 a fost terminată doar în 1875, în timpul construcţiei fiind descoperit un lac subteran care există şi azi sub clădirea operei. Exteriorul este impozant (172m lungime, 125m lăţime şi 73m înălţime) dar interiorul m-a impresionat cu imensa sa scară de marmură, cu candelabrele sale şi plafonul acoperit cu mozaic.
Din păcate, sala de concerte nu putea fi vizitată întrucât aveau loc repetiţii la acea oră. Dar, totuşi am găsit o uşă deschisă pe care ne-am furişat într-o lojă. Ascunsă după nişte scaune am încercat să fac o poză tavanului sălii de concerte, dar normal că n-a ieşit nimic, lumina fiind foarte slabă. Candelabrul din sala de concerte cântăreşte 6 tone, iar tavanul a fost pictat în 1964 de către Marc Chagall.
De la Opera Garnier am luat-o pe Boulevard des Capucines până la Biserica Sf. Magdalena.


La Madeleine - intrarea liberă. Orar: 7.30 - 19.00

La puţin timp ce a fost proiectată şi începută construirea sa a fost totul ras si luat de la capăt. Şi asta nu s-a întâmplat o dată, ci de două ori. În final în 1806 Napoleon al III-lea a decis să construiască un templu în onoarea armatei sale. 22 coloane de câte 20m înălţime înconjoară templul, iar basorelieful în bronz de pe poartă reprezintă comandamentul 10. În interior lângă altar se găseşte statuia Sf. Maria Magdalena. Biserica are o orgă celebră fiind recunoscută ca una dintre cele mai bune din Paris.

Place de la Concorde

De la Biserica La Madeleine mergând pe Rue Royale în câteva minute am ajuns în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris (8 hectare). Are o formă octogonală în fiecare colţ al pieţei este câte o fântână ce reprezintă câte un oraş al Franţei. În centrul pieţei se află un obelisc vechi de 3200 ani din templul lui Ramses al II-lea.

În această piaţă în timpul revoluţiei franceze a fost instalată o ghilotină şi timp de câţiva ani au fost decapitaţi 1119 oameni, printre ei: regele Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta, Robespiere.

Piaţa este plasată între grădinile Tuileries şi Champs-Elysees. Din Piaţă ne-am îndreptat către Tuileries, iar imediat la intrare pe partea dreaptă se află muzeul L'Orangerie unde am făcut un mic popas pentru a ne cumpăra Museum Pass, pe care l-am folosit din ziua următoare.


Grădinile Tuileries fac legătura între Place de la Concorde şi Luvru. Ne-am plimbat apoi pe aleile cu nisip, pe lângă fântânile şi statuile din Tuileries, iar pe la jumătatea parcului am luat-o la stânga spre Place Vendome. Înainte de a ajunge în piaţa Vendome ne-am oprit la Biserica Saint-Roch. Întâi am vizitat-o, iar apoi pe scările sale ne-am luat prânzul: un sandwich luat de la o patiserie din zonă. Era plin de lume care făcea acelaşi lucru, inclusiv câţiva domni îmbracaţi în costum luau şi ei o gustare, relaxaţi pe treptele din faţa bisericii.

Place Vendome

Piaţa are formă octogonală, fiind înconjurată de clădiri cu arcade largi la parter. E o zonă cu foarte multe magazine de lux, în special bijuterii. Aici poţi găsi casa unde a murit Chopin, casa scriitoarei Georg Sand sau casa viitoarei soţii a lui Napoleon al III-lei, Eugenia de Montijo. În centrul pieţei este faimoasa coloană înălţată în onoarea lui Napoleon I. Inspirată după columna lui Traian din Roma, coloana are 44 m înalţime, iar de jur-împrejur în spirală basoreliefuri făcute din 1200 tunuri capturate la Austerlitz. În vârful coloanei se află statuia lui Napoleon I.
Am trecut de Place Vendome fără a intra în vreun magazin şi ne-am continuat traseul pe Rue de la Paix ajungând în locul de unde am pornit dimineţa, Opera Garnier. Am mai admirat încă o dată exteriorul său decorat cu coloane de marmură roz şi statui aurite şi am trecut mai departe pe Rue Halevy spre Galeriile La Fayette.

Galeriile La Fayette

Am ajuns şi în ultimul punct al acestui traseu. Vizita Galeriilor La Fayette pentru mine a fost ca şi vizitarea unui muzeu, nu a unui magazin. Interiorul e impresionant cu balcoanele sale şi mai ales cu domul său de sticlă. Dacă vreţi să citiţi istoria Galeriilor La Fayette, o puteţi face aici.
Noi ne-am încheiat traseul şi am luat metroul spre hotel. Ne-am refăcut forţele pentru că mai spre seară am luat-o din loc, direcţia Notre-Dame, dar nu pentru a vizita catedrala (nu încă), ci pentru că din apropierea ei urma să plecăm într-o plimbare cu vaporaşul pe Sena.


2. Plimbare pe Sena

Seara am luat din nou metroul cu destinaţia: staţia Cite. Locul de plecare al vaporaşului era lângă Catedrala Notre-Dame. După ce tot văzusem Catedrala Notre-Dame de la distanţă cu o zi înainte, acum culmea era, că fiind lângă ea,  nu o vedeam. Ne-am tot învârtit, ne distram de noi ce dezorientaţi puteam fi, dar într-un final am găsit şi locul  cu pricina, de unde ne-am cumparat biletele pentru vaporaş. Cu cardul Paris Visite am beneficiat de o reducere de 25% (am plătit 8€). Aşteptând să vină ora plecării, cerul devenea tot mai ameninţător, vântul sufla tot mai tare.  Dar, am avut noroc, nu a plouat. Însă, am tremurat rău de frig din cauza curentului de pe Sena. Durata plimbării a fost de o oră, parcurgând distanţa de la Catedrala Notre-Dame până la Turnul Eiffel şi înapoi. Când am ajuns la Turnul Eiffel deja norii se împrăştiau, iar pe drumul de întorcere din cauza frigului nu mai puteam să ţin aparatul foto în mână. Cum am coborât, în câteva minute ne-am încălzit, în oraş fiind mult mai cald şi vântul mult mai blând. 










Plimbarea noastră pe Sena a încheiat o zi plină, în care ne-am bucurat de frumoasele locuri văzute. Voi continua cu alte povestiri, cu alte poze din zilele ce au urmat.
Continuarea aici


Un comentariu:

  1. Pentru mai multe recomandări privind echipamentele utile în fotografia de călătorie, recenzii și sfaturi avizate, vă așteptăm pe calatorie-fotografie.forumgratuit.ro , unde, în plus, vă puteți împărtăși propriile impresii de călătorie!

    RăspundețiȘtergere